Manu Chao Biyografisi
İspanyol asıllı Fransız müzisyen, şarkıcı ve politik aktivist. Gerçek adı José-Manuel Thomas Arthur Chao‘dur. Latin alternatif müziğin öncülerinden ve dünya müziğinin en başarılı isimlerinden biridir. Mano Negra ve Radio Bemba Sound System isimli grupları kurmuş, politik duruşundan ötürü bu iki grupla hazırladığı şarkıları Che Guevara esinlenmesiyle Güney Amerika‘yı dolaşarak kaydetmiştir. Enerjik, eğlenceli ve ritm ağırlıklı müziğinde Karaip etkilenimleri de vardır.
21 Haziran 1961‘de İspanyol kökenli bir ailenin oğlu olarak Paris, Fransa‘da dünyaya geldi. Babası Ramon Chao saygıdeğer bir yazar ve gazeteci olan Chao’nun annesi ise Bilbao bölgesindendi. Francisco Franco‘nun diktatör rejiminden kurtulmak için İspanya‘dan Paris‘e taşınmışlardı. Çocukluğu Paris’in Boulogne-Billancourt ve Sèvres banliyölerinde geçen müzisyenin ailesi entelektüel birçok kişiyle yakın dosttu. Bu yüzden sanat ve politika Chao’nun hayatına küçük yaşlarda girdi. İlerleyen yıllarda punk müzikten etkilenmeye başlayan Chao, The Clash ve Dr. Feelgood dinliyordu. İyi derecede İspanyolca ve İngilizce bilen sanatçı, dünyadaki tüm müzikal oluşumları da takip ediyordu. Farklı gruplarda çaldıktan sonra seksenlerin ortasında “Les Hot Pants” isimli kendi grubunu kurdu. 1984‘te “Mala Vida” isimli ilk demo çalışmalarını yayınlayan grup, yerel anlamda ilgi görmelerine rağmen 1986‘da ilk albümlerini çıkardıktan kısa bir süre sonra dağıldı. Chao çok geçmeden kardeşi Antoine Chao ve arkadaşlarından Alain’le birlikte Los Carayos‘u kurdu. Ancak bu proje de çok uzun ömürlü olmadı ve Chao kardeşler aralarına kuzenleri Santiago Casariego‘yu da alarak Mano Negra adını verdikleri grubun temelini attılar. Grup küçük bir plak şirketi bünyesinde, Hot Pants döneminde çıkardıkları Mala Vida’yı yeniden yayınladılar ve şarkı çok kısa sürede Fransa’da hit oldu. Bunun üzerine Virgin Records’la anlaşma imzalayıp, ilk albümleri Patchanka‘yı Virgin etiketiyle müzikseverlerle buluşturdular.
İngilizce konuşulan ülkelerde dikkat çekmese de, albüm İtalya, Almanya ve Hollanda‘da listelerin üst sıralarına yerleşme başarısı gösterdi. Bunun üzerine 1992’de Cargo Tour adını verdikleri ve içinde sirk ve oyuncuların da bulunduğu bir gemiyle Latin Amerika ve Pasifik kıyılarını kapsayan bir turneye çıktılar. Aynı zamanda birkaç politik gerilla grubuna da destek vermişlerdi. Bu tur grubun güney Amerika’da büyük ün kazanmasını sağladı. Latin Amerika ve Avrupa‘yı fethetmişlerdi. 1994‘ün sonunda Antoine Chao‘nun ayrılmasından sonra grup final albümleri Casa Babylon’ı yayınladı. Sonrasında Madrid‘e taşınan Chao, grubun kalan diğer üyeleriyle birlikte yeni projeleri “Radio Bemba Sound System”i oluşturdular. Grubun ismi Che Guevara ve Fidel Castro‘nun Küba Devrimi sırasında kullandıkları iletişim sisteminden geliyordu. Güney ve Orta Amerika’da yeni şarkılar yazabilmek için senelerce seyahat eden grup, bu dönemde ürettikleri çalışmaları 1998 yılında Clandestino adlı albümde bir araya getirdiler. Kısa sürede sonuç alamasalar da albüm büyük ses getirdi ve albümden çıkan Bongo Bong ve Clandestino isimli single’lar büyük başarı kazandı. Victoires de la Musique‘te “En İyi Dünya Müziği” ödülünün sahibi oldular ve albüm 5 milyon kopya sattı.
Madonna’nın “The Next Best Thing” filmi için de müzikler hazırlayan Chao, 2000 senesinde Los Angeles’ta performans gösterdi. 2001 yılında ise Karayip müziğinden esinlenmelerle dopdolu yeni albümleri “Proxima Estacian Esperanza” müzik marketlerdeki yerini aldı. Çok kısa sürede büyük ilgi gören albümleri sonrasında grup yeni bir turneye çıktı. 2004 senesinde ise Amadou And Mariam’ın “Dimanche a Bamako” adlı albümünün prodüktörlüğünü üstlenen Chao, Fransız kökenlerine geri döndü ve aynı sene tümü Fransızca olarak seslendirdiği şarkılardan oluşan “Sibérie m’étatit Contéee” adlı albümü piyasaya sürdü. Albümün illüstrasyonlarını Jacek Woźniak yaptı. Albümden çıkan “Petite blonde du Boulevard Brune” single’ı hit oldu ve Chao 2006’da vizyona giren Emir Kusturica belgeseli “Maradona”nın soundtrack’ini de hazırladı.
Chao son olarak 2007‘de “La Radiolina” adlı albümünü müzikseverlerle buluşturdu. Albümün tamamı İspanyolca ve Portekizce seslendirdiği şarkılardan oluşuyordu. Madjid Fahem‘in gitarıyla yer aldığı albüm yine Avrupa’da hatrı sayılır bir başarı kazandı.