Mary Shelley Biyografisi
Gotik korku romanı frankenstein ile tanınan İngiliz yazar. Roman, kısa hikaye, drama, biyografi ve gezi yazıları gibi edebiyatın pek çok farklı alanında eser vermiş olan Shelley, ünlü politikacı ve filozof William Godwin’in kızıdır. Yazım hayatı dışında, filozof ve şair olan kocası Percy Bysshe Shelley’in eserlerine yaptığı düzenleme ve editörlük işleri ile de edebiyat camiasında saygın bir yere sahiptir.
Mary Shelley, 30 Ağustos 1797 tarihinde, Somers Town, Londra, İngiltere’de dünyaya geldi. Feminist yazar ve filozof Mary Woolstonecraft ile politikacı ve filozof William Goldwin çiftinin ilk çocuğu olan Shelley, doğumundan kısa bir süre sonra annesini kaybetti ve üvey kardeşi Fanny Imlay ile beraber, babası tarafından yetiştirildi.
Çocuklarını tek başına yetiştirmeyi başaramayacağından korkan babasının 1801 yılında, daha önceki evliliğinden iki çocuk sahibi olan Mary Jane Clairmont ile evlenmesi, genç Mary’nin hayatını zorlaştırdı. William Godwin’in biyografisini yazmış olan yazar C. Kegan Paul’a göre bayan Clairmont’un kendi kızlarına Mary Shelley’den daha fazla önem vermesi, genç kız ile üvey annesinin arasını bozmuştu.
Formal olarak aldığı eğitien, babası tarafından bizzat eğitilen ve evlerinde bulunan geniş kütüphaneyi kullanmasına izin verilen Shelley, yaşadığı dönemde bir kız çocuğunun alabileceği en iyi eğitimi alma imkanına sahip olmuştu. 1811 yılında Ramsgate’de bulunan bir yatılı okula giden Shelley, 1814 yılında, dönemin en ünlü romantik şairlerinden birisi olan Percy Bysshe Shelley’e aşık oldu. Ünlü şairin evli olması nedeniyle İsviçre’ye kaçan genç çift, Percy Bysshe Shelley’nin eşinin 1816 yılındaki vefatının ardından Londra’ya dönüp evlendi.
1816 yılının mayıs ayında, ünlü İngiliz şair Lord Byron’un daveti üzerine kocası ile beraber Geneva’ya giden Shelley, Byron’un Geneva Gölü’nün kıyısında bulunan villasında geçirdiği tatil sırasında gördüğü bir rüyayı temel alarak, ileride en ünlü eseri olarak anılacak olan frankenstein’ı yazdı. Kısa bir hikaye olarak başlayan fakat yazım süreci boyunca uzayarak bir romana dönüşen Frankenstein, 1818 yılında Frankenstein; ya da Modern Prometheus adı altında yayınlandı. Shelley, romanın yayınlanmasını “çocukluktan yetişkinliğe attığım ilk adım” olarak tanımadı.
1818 yılında, kocası ile beraber İtalya’ya taşınan Shelley, burada 1818 yılında Claire Clairmont ve 1819 yılında William adlı iki çocuğunun da hayatını kaybetmesi üzerine uzun süreli bir depresyona girdi. Depresyonda olduğu süre boyunca kendisini yazım kariyerine veren genç yazar, 12 Kasım 1819 tarihinde, üçüncü çocuğu Percy Florence’in dünyaya gelmesi üzerine bu olumsuz düşünce dünyasından kurtulabildi.
Mary Shelley, kocası Percy Bysshe Shelley’nin arkadaşı Edward Williams ile beraber yaptığı bir yat gezisi sırasında çıkan fırtınada eşi kaybolarak hayatını kaybetmesinin ardından, 1822 yılında İngiltere’ye geri döndü. Burada yazarlık kariyerine devam eden Shelley, aralarında Lodore, Falkner (1837), Perkin Warbeck ve The Last Man (1826)’in de bulunduğu pek çok esere imza attı.
1839 yılından itibaren, vücudunda bölgesel felçler ve aşırı derecede baş ağrıları şikayetleri ile beraber sağlığı bozulmaya başlayan Shelley, bu rahatsızlıkları nedeniyle zaman zaman kitap okuyamayacak kadar kötü duruma geliyordu. 1 Şubat 1851 yılında, Chester Square, İngiltere’de bulunan evinde beyin tümörü yüzünden hayata veda eden Mary Shelley, Boscombe yakınlarında bulunan St Peter’s Church’e gömüldü.
Romanları:
Frankenstein (1818)
Valperga (1823)
The Last Man (1826)
The Fortunes of Perkin Warbeck (1830)
Lodore (1835)
Falkner, A Novel (1837)