Mehmet Fuat Umay Biyografisi
Çocuk Esirgeme Kurumu’nun kurucusu olan TBMM Milletvekili.
Mehmet Fuat Umay, 24 Şubat 1885 tarihinde, Kırklareli’nde dünyaya geldi. İlk ve orta dereceli eğitimini bu şehirde tamamladıktan sonra lise eğitimi için Edirne’ye giden Umay, Edirne Lisesi’nden mezun oldu. Üniversite eğitimini ise İstanbul Tıp Fakültesi’nde tamamladı.
Fakülteden mezun olduktan sonra doktorluk kariyerine Tırnovacık’ta başlayan Umay, Balkan Savaşı sonrası Kırklareli’de belediye doktorluğu görevine getirildi. Burada görev yaparken, daha sonra Çocuk Esirgeme Kurumu adını alacak olan Himaye-i Etfal Cemiyeti’nin kuruculuğunu yaptı ve cemiyetin Kırklareli Şubesi’nin başkanlığını yürüttü.
T.B.M.M. tarafından, 21 Mart 1923 tarihinde A.B.D. seyahatine ede, Çocuk Esirgeme Vakfı yararına yaptığı konferans ve yardım çalışmalarında 100.000 doların üstünde bağış topladı, ayrıca A.B.D.’nin sağlık sistemini ve de sağlık sektöründe çalışan personellerini inceleyerek yurda dönüşünde bu konularda önemli düzenlemelerde bulundu. 8 Nisan ile 3 Haziran 1923 tarihleri arasında süren ve A.B.D.’de çalışan Türkleri bir araya getiren bu seyahat, New York, Washington, Chicago gibi pek çok büyük eyalet ve şehri kapsamıştı.
Müdafaai Milliye Cemiyeti’nin kurucu üyeleri arasında yer alan Mehmet Fuat Umay, 1920–1923 yılları arasında Bolu, 1923–1950 yılları arasında da Kırklareli Milletvekili olarak T.B.M.M.’de görev yaptı.
1950 seçimlerinde başarısız olması nedeniyle aktif siyasi hayattan uzaklaşan Umay, 1963 yılında, istanbul’daki evinde hayata gözlerini yumdu.
Mehmet Fuat’a Umay soyadı, Türk çocuklarına yaptığı hizmetlerden ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nu kurmasından dolayı Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından bizzat verilmiştir. Amerika’daki anılarını anlattığı Amerika’da Türkler ve Gördüklerim (1927) ve Seçmenlerimle Başbaşa (1950) adlı iki kitabı bulunmaktadır.