X

Mehmet Metiner

Mehmet Metiner

Mehmet Metiner Biyografisi

AKP milletvekilidir.

Mehmet Metiner, 5 Mart 1960 tarihinde Adıyaman‘ın ilçesi Kâhta’da Nazı Metiner, Bedir Metiner çiftinin oğlu olarak doğmuştur. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. İlk dönemlerinde İslamcı çevrelerde bir döneme damgasını vuran, Girişim, Yeni Zemin ve Sözleşme dergilerinin yayın yönetmenliğini yaptı.

Siyasete çok genç yaşında memleketi KâhtaBirliği ile atılan Metiner, daha sonra Necmettin Erbakan önderliğindeki Milli Selamet Partisi’de yer aldı.

Mehmet Metiner, Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’da Refah Partisi il başkanı ve büyükşehir belediye başkanı olduğu dönemlerde danışmanı olarak görev yaptı. Daha sonra da Fazilet Partisi Genel Başkanlığı yaptığı dönemde Mehmet Recai Kutan‘ın danışmanlığını yaptı.

Bahçeşehir Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak ders verdi.

Mehmet Metiner, 2000-2001 yıllarında (HADEP) Halkın Demokrasi Partisi genel başkan yardımcılığı görevinde bulundu. Bu partiden ayrıldıktan sonra aktif siyasete ara verdi.

2011 yılında mlerinde TBMM. 24. Dönem AKP’den Adıyaman milletvekili oldu.

30 Aralık 2014 tarihinden itibaren Star Gazetesi‘nde köşe yazıları yazmaya başladı. Kanal 24‘te program sunucusu ve yorumcusu olarak görev yaptı.

7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 tarihlerinde yapılan seçimlerde AKP’den istanbul milletvekili oldu.

Mehmet Metiner, evlidir. İki çocuğu vardır.

Mehmet Metiner, Kürt siyasal hareketine girmemesini, kitabı Yemyeşil Şeriat Bembeyaz Demokrasi’de şöyle anlatıyor:

“Kürtçü olamazdım, çünkü bizim o dönemdeki kürtçülerimiz kürtlükten önce komünistliği ve ateistliği önemsiyorlardı. Marksist-Leninist temelde bağımsız bir Kürdistan amaçlanıyordu. Ateist olduklarını da vurgulamaktan geri kalmıyorlardı. (…) Ancak bu yaklaşımın arkasından gelen “Kürt mühendisliği projesi”, yani “beyaz Kürt bizden olan iyi Kürt”, “siyah Kürt-bizden olmayan kötü Kürt” ayrımının yaslandığı ideolojik sol zemin, siyasal Kürtçülüğün asıl trajedisini oluşturmaktadır. (sayfa 27)

Metiner, siyasal islam ile bağını ise şöyle tarif ediyor:

“Devlet eliyle toplumu Müslümanlaştırmanın, başka bir deyişle, önce devleti fethedip sonra devlet eliyle toplumu fethetmeye yönelmenin totaliter ve Jakoben bir siyasî proje olduğunu kavrayabilecek bilinçte değildim. “Allah’ın nizamı dururken, beşerî sistemlere/düzenlere uymanın küfür ve şirk” olduğuna inanırdık.

Bu yüzden demokrasiye ve laikliğe dinsizlik gözüyle bakardım. (sayfa 47) “Şeriat gelecek, vahşet bitecek”

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde okumak için geldiği İstanbul’da görüşleri daha da radikalleşti. O dönemini:

“Taliban’ın yaptığı gibi biz de Nemrut Dağı’ndaki heykelleri yıkmak istiyorduk”, “Görüşümüzü, ‘Şeriat gelecek, vahşet bitecek. Dinsiz devlet yıkılacak’ sloganlarıyla özetlerdik” gibi açıklamalar ile anmaktadır.

Mehmet Metiner, ‘AKP’li bakan ve vekil yakınlarının torpille devlet kadrolarına atandığı’ yolundaki iddialara ilişkin soruyu, “Cuma namazına gittiğimizde her hafta hutbede ‘akrabalarını koru kolla’ ayeti okunur.” sözleri ile savundu. Adıyaman’da yerel yayın yapan bir televizyona konuk olan Metiner, dayısının oğlunun Sincik ilçesine Milli Eğitim Müdürü olarak atanmasının sorulması üzerine, atamayı valiliğin yaptığını söyledi. Metiner konua hutbede ne okunur? Akrabalarını koru kolla der’ şeklinde savundu.

Kitapları :
1984 – Ahmet B. Hanbel
1987 – Yeni Bir Dünyaya Uyanmak
1989 – Şafakta 10 Gün (İran Notları)
1990 – Sorunlarımızı Konuşmak
1991 – Kardeşlik Çağrısı
2004 – Cennet Düşü: İdeolojik Devletten Demokratik Devlete
2004 – Yemyeşil Şeriat Bembeyaz Demokrasi
2011 – Devletin Beka Sorunu – Hedef İç Savaş Mı?
2015 – Palamut Mesihi Alamut Kalesi’nden Pensilvanya’ya Cemaatin İçyüzü

Kategoriler: M
Benzer Biyografiler