Mehmet Necip Mirkelamoğlu

Unvan

Senatör

Doğum Tarihi

1922

Ölüm Tarihi

21 Aralık 2010

Şehir

Şanlıurfa

Ülke

Türkiye

1922 yılında Şanlıurfa Birecik’te doğdu. 5 çocuklu ailenin 4’ncü çocuğuydu. Yüksek öğrenimini 1946’da İstanbul Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nü bitirerek tamamldı. Okulu bitirdikten sonra ailesinin de taşındığı İzmir‘e döndü. İzmir Tilkilik semtinde otururken tanıştığı çocukluk aşkı Necla Hanım’la 1948’de evlendi. Şehnaz, Sami ve Mahur adında 3 çocukları oldu.

1945’te merhum Tarık Zafer Tunaya’nın başkanlığındaki İstanbul Eminönü Halkevi Kültür Kolu’na yazılır. CHP mensubu bulunduğundan Tunaya’yla çabuk kaynaşır. Burada Fazıl Şerafettin Bürge ve Alaaddin Tiritoğlu ile tanışır ve siyasetle ilişkisi başlar.

İzmir’de önce Halk Odası üyeliği ve başkanlığı, daha sonra “ocak”tan başlayarak “il”e kadar CHP’nin bütün kademelerinde görev yapar. İzmir’in son halkevi başkanı oldu.

1954 seçimlerinde İzmir milletvekili adayı oldu. 1961-1967 arasında İzmir Milletvekili, 1968-1977 yılları arasında da İzmir Senatörü olarak görev yapan, bu dönemde Cumhuriyet Senatosu Başkanvekilliğini de yürüten Mirkelamoğlu, “Atatürkçü Düşünce ve Uygulamada Din ve Laiklik”, “Okyanusta Bir Kayık”, “İnönü Ecevit’i Anlatıyor” ve “Maskeli İkili” adlı kitapları yazdı.

200’ün üzerinde beste yaptı. Bunların çoğu TRT arşivinde. “Bir münasip zamanda/ Mesela saat onda/ Buluşalım Kordon’da/ Der gibi geldi bana” dizeleriyle bilinen ‘İzmirlim’ şarkısının söz yazarı ve bestecisi olan Mirkelamoğlu, “Gül ağacı değilem” gibi dillerden düşmeyen pek çok şarkı kazandırdı Türk Sanat Müziği’ne.

Genç kuşak pop şarkıcısı Mirkelam da Mehmet Necip Mirkelamoğlu’nun amcasının oğlu.

62 yıldır büyük bir aşkla evli olduğu Necla Mirkelamoğlu’nun bestelerinin ilhamı olarak gören Mirkelemoğlu’nu, oğlu Sami Mirkelamoğlu şöyle anlatıyor: “Bizim evimizde akşam yemekleri uzun olurdu. Babam eline tamburunu alır, annemi de tam karşısına oturturdu. Annemin gözlerinin içine bakıp, bestelerini yapardı. Örneğin, en sevilen şarkılarından biri olan İzmirlim şarkısının sözleri böyle oluştu. Babam 1.5 saat annemi karşısından ayırmadı. Onun gözlerinin içine bakıp Karşıyaka’daki evimizde bu şarkının güftesini yazdı ve bestesini yaptı.”

Eserleri, Zeki Müren, Nesrin Sipahi, Mediha Demirkıran, Ziya Taşkent, Yaşar Özel ve Bekir Sıtkı Sezgin gibi sanatçılar tarafından seslendirildi.

21 Aralık 2010 tarihinde tedavi gördüğü İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde vefat etti.

Mirkelamoğlu için önce Türk Parlamenterler Birliği İzmir Şubesinde tören düzenlendi. Alsancak Hocazade Camisi’nde öğle namazının ardından kılınan cenaze namazına, ailesi ve yakınlarının yanı sıra İzmir Valisi Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Türk Parlamenterler Birliği İzmir Şube Başkanı Metin Öney, eski bakan ve milletvekilleri katıldı.

Naaşı Bornova’daki Hacılarkırı Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Necla Mirkelamoğlu ile 62 yıldır evli ve 3 çocuk babasıydı (Şehnaz, Sami ve Mahur).

Vefatından bir yıl sonra İzmir Konak Belediye Meclisinin aldığı kararla evinin bulunduğu sokağa adı verildi. Ölüm yıldönümünde yapılan törende ailesi, dostları ve sevenleri bir araya geldi.

Küçükyalı 101 Sokak’ın Necip Mirkelamoğlu Sokak olarak adlandırıldığı törene; Mirkelamoğlu’nun kızları Şehnaz Arın ve Mahur Dinçer, oğlu Sami Tuna Mirkelamoğlu, kardeşleri Ahmet Sözmen, Fatma Sözmen ve Mevlüde Şenulaş, torunları ve tüm akrabaları; törene ev sahipliği yapan Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan; hayatının her döneminde yanında olan Muzaffer Eyüboğlu, İzmir’i Sevenler Platformu Başkanı Sancar Maruflu ve Konak Belediye Meclisi eski Üyesi Levent Ertörer dostları, komşuları ve sevenleri katıldı.