Michael Kuyucu

Michael Kuyucu Biyografisi

Michael Kuyucu, Radyo Klas programı “Michael Show”‘un sunucusu olup mizahi kişiliğiyle ve müzik eleştirileriyle tanınır.

Michael Kuyucu, 1972 yılında İstanbul’da doğmuştur. Michael (Mihalis) Kuyucu, Yunan asıllı bir Türk vatandaşıdır. 14-15 yaşlarında piyano eğitimlerine başladı. 1992 yılında başladığı lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Ana Bilim Dalı, İngilizce Öğretmenliği Bölümünde 1999 yılında tamamladıktan sonra 1999-2000 eğitim yılında Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme bölümünde Master yapmaya başladı ve geliştirdiği işletmecilik teorileri ile bu okulda öne çıktı ve 2002 yılında mezun oldu. Daha sonra Yeditepe Üniversitesi‘nde pazarlama alanında doktora programına devam etti ve 2003 yılında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde “Basın Ekonomisi ve İşletmeciliği” doktora programına girdi ve burayı da “Türkiye’de medya ekonomisi”tezini, vererek 2011 yılında bitirdi.

Michael Kuyucu, 2003-2008 yılları arasında İstanbul Aydın Üniversitesi’nin Anadolu Bil Meslek Yüksek Okulunda Öğretim Görevlisi, 2008-2012 yılları arasında İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesinde Öğretim Görevlisi olarak ve 2012-2017 yılları arasında Yardımcı Doçent, 2017 yılından sonra da Doçent olunca 2018 yılına kadar Öğretim Görevlisi olarak görev yaptı.

2018-2019 yılları arasında İstanbul’da İstinye Üniversitesi İktisadi, İdari Ve Sosyal Bilimler Fakültesi Radyo, Televizyon Ve Sinema Bölümünde doçent Öğretim Görevlisi olarak görev yaptı.

2019-2020 yılları arasında İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünde doçent Öğretim Görevlisi olarak görev yaptı.

2020 yılından itibaren Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi Sanat Ve Tasarım Fakültesi İletişim Ve Tasarımı Bölümünde doçent Öğretim Görevlisi olarak görev yapmaya devam etmektedir.

2017 yılında iletişim uygulamaları alanında doçentlik unvanını alan Kuyucu, 1994 yılından beri medya endüstrisinde yönetici ve radyo & TV programcısı olarak çalışmaktadır.

2003 yılında İstanbul Aydın Üniversitesi’nin kuruluş aşamasından itibaren on beş yıl öğretim üyeliği yaptı.

Michael Kuyucu, radyoculuğunun başlayışını ise

tirnak-sol.gifspacer.giftirnak-sag.gif“Bir gün yolda yürürken üst katların birinden kafama düşen bir CD’yi sahibine vermek üzere gittiğim mekanın yerel bir radyo olması sonucunda oradakilerin çalıştıracak adam bulamamaları yüzünden mixere oturtuldum.” sözleriyle açıklamaktadır.

Kendisine “Kılman Michael Kuyucu” diye hitap eden radyocu, daha sonra Şafak Karaman’a ait olan Alem FM’de çalışmaya başladı ve burada tanındı. Alem FM’de 2 yıl müzik editörlügü yaptıktan sonra Mayıs 1996’da Radyo D’ye geçti. Temmuz 1998’e kadar müzik direktörlüğüne burada devam etti. Daha sonra 1998 yılının Temmuz ayında NTV’nin radyosu Radyo Pop’a geçti. NTV’nin o dönemki yönetiminin radyoyu kapatması üzerine tekrar Radyo D’ye geçti.

Bir dönem Radyo Mega’nın genel müdürlüğünü yapan Michael Kuyucu, 2006 yılında Türk medyasına giriş yapan ilk yabancı medya grubu Canwest Medya’nın genel yayın müdürlüğüne getirildi. 2009 yılında Number One Medya Grubunda yönetici ve program yapımcısı olarak geçiş yaptı ve Radyo Klas genel yayın yönetmenliği ile Number One TV Yerli müzik direktörlüğü görevine getirildi. Michael Kuyucu bugüne kadar Alem Fm, Radyo D, Süper Fm, Metro Fm, Radyo Klas, Radyo Mega, Number One Türk, TRT Radyoları, Best Fm, RS FM ve CRI TÜRK gibi radyolarda yöneticilik ve radyo programcılığı yaptı.

Televizyon kariyerine Eko TV’de başlayan Michael Kuyucu, TRT, Number One TV, Uçan Kuş TV gibi kanallarda televizyon programcılığı yaptı. Radyo ve Televizyon Programcılığının yanında Alem Fm Grubu, Doğan Medya Grubu, Doğuş Grubu, Canwest Medya, Number One Medya Grubu, Best Medya, 2013 yılından itibaren CRI TÜRK (China Media Group) ‘ta üst düzey yöneticilik görevlerinde bulundu.

Köşe yazarı olarak Hürriyet Gazetesi, BirGün Gazetesi, Kral Dergisi, Yurt Gazetesi, Yeni Yüzyıl Gazetesi gibi gazetelerin yanında Our Future, Andante ve 45’lik dergisinde medya ve müzik temalı köşe yazarlığı yaptı.

Michael Kuyucu’nun 2000 yılının Şubat ayında açılan ve halan aktif olan www.muzikhabercisi.com adlı internet müzik haber portalı şu an Türkiye’nin en eski ve en güncel müzik portalı olarak yayınına devam etmektedir. Avea Müzik Dijital Müzik platformunun kuruluş danışmanlığını üstlenen Kuyucu’nun Akustik Fm adlı bir dijital müzik platformunda sahibidir. Müzik alanında da çalışmalar yapan Michael Kuyucu, Melih Kibar, Timur Selçuk, Aslıgül Ayas ve Lidya Yıldız gibi önemli müzisyenlerden piyano, solfej ve armoni dersleri almış ve müzik eğitimini Timur Selçuk’un Orkestrasyon sınıfında aldığı orkestra şefliği için armoni dersleriyle tamamlamıştır.

Michael Kuyucu, müzik eleştirilerini ve haberlerini kendi web sitesi üzerinden yayınlamaktadır.

Çok genç yaşta müzik kariyerine başlangıç yapan Michael Kuyucu aynı zamanda şarkı sözü yazarlığı ve bestecilik yapmaktadır. İlk şarkısı “Yaşamam” 1994 yılında Atilla Atasoy’un albümünde yer almıştır. Bugüne kadar Emre Altuğ, Ziynet Sali, Sinan Özen, Sibel Tüzün, Soner Arıca gibi yorumcu ile çalışan Michael Kuyucu’nun Türkçe ve Yunan dilinde yayınlanan kırkın üstünde şarkısı bulunmaktadır.

Türkiye’yi Eurovision Şarkı yarışmasında 2006 yılında temsil eden Sibel Tüzün’ün “Süperstar” adlı şarkısının Yunanca versiyonuna Yunanca sözler yazan Michael Kuyucu, Türkiye’nin tek Yunancası üretilen Eurovision Şarkısının yazarı olarak tarihe geçmiştir.

Michael Kuyucu 2016 yılında TRT radyolarında Radyo 1, TRT FM ve Radyo 3’te üç ayrı program hazırlayarak TRT radyoları tarihinde aynı anda kurumun üç radyosunda program hazırlayıp sunan ilk dış yapımcı ve sunucu olmuştur.

Şimdiye kadar 14 kitap yazan Michael Kuyucu, “Türkiye’nin Eurovision Serüveni”, “Türkiye’de Medya Ekonomisi 1980-2012”, “Pop İnfilakı”, “The Media Industry”, “Television Studies: The Pop Idol & The Uprising of Audience”, gibi kitapları iletişim fakülteleri ve konservatuvarlarda kaynak kitap olarak kullanılmıştır.

50’nin üzerinde ulusal ve uluslararası hakemli dergide makalesi yayınlanan Michael (Mihalis) Kuyucu’nun Türkiye ve yurt dışında 60’a yakın konferansta bildirisi yayınlanmıştır. Yunanistan’ın en önemli akademik araştırma merkezi ATİNER (Athens Institute For Education and Research)’in araştırma ve akademik kurulunda yer alan Kuyucu’nun 12 kitapta makalesi kitap bölümü olarak yayınlanmış, 40’ın üzerinde ulusal ve uluslararası atıf almıştır.

Radyo & TV Programcılığı, Medya İşletmeciliği, Medya Ekonomisi, Müzik Endüstrisi, Halkla İlişkiler, Reklamcılık, Pazarlama gibi konularda çalışmalar yapan ve dersler veren Michael Kuyucu 2013 yılından itibaren (China Radio International) CRI TÜRK Medya Grubunun CEO’su olarak görev aldı.

İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde doçent olarak hocalık yapan Michael Kuyucu medya işletmeciliği, medya ekonomisi, radyo tv programcılığı dersleri verdi.

Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesinde doçent öğretim üyesi olarak akademik araştırmalarına devam etmektedir.

Michael Kuyucu, TRT FM ve CRI TÜRK FM’de programlar yapmakta ve halen YeniBirlik Gazetesi, Sanat& Müzik Nostalji Dergisi 45’lik ve Andante adlı müzik & kültür dergisinde köşe yazarlığı yapmaktadır.

Kitapları :
2004 – Her An Her Şey Olabilir
2005 – Türkiye’nin Serüveni Eurovision
2011 – Türkiye’nin Eurovision Serüveni
2012 – Türkiye’de Medya Ekonomisi 1980-2012
2005 – Pop İnfilakı
2014 – The Media Industry
2014 – Television Studies: The Pop Idol & The Uprising of Audience
2008 – Sürgün Gibi Masallarda Hayatı ve Yapıtlarıyla İlhan İrem
2013 – Yeni İletişim Teknolojileri ve Yeni Medya
2013 – Müziğin Kilometre Taşları
2015 – Müzik Dünyasını Anlamak
2015 – Müziğin Kilometre Taşları 2
2018 – Müziğin Kilometre Taşları 3
2018 – The Social Media Report Of The Turkish Radio Market İn The New Digital Age

SEKTÖREL DENEYİM:
– ALEM Fm (1994 Mayıs – 1996 Nisan)
– Müzik Direktörü + D.J. RADYO D ( Doğan Medya Grubu) (1996 Mayıs – 1998 Haziran)
– Radyo D & Hür Fm Radyo D – Program Yapımcısı – Müzik Direktörü – Yayın Yönetmeni. EKO TV – Müzik Direktörü – Program Yapımcısı (1997-1998)
– Hürriyet Dergi Grubu – POPSİ Dergisinde Müzik Yazarlığı (1997-1999)
– 2 Radyo POP (1998 Temmuz – 2000 Temmuz)
– Nergis Holding + Doğuş Grubu) Program Yapımcılığı MTV Türkiye – Yayın Danışmanı – 2004 (Doğan Grubu Adına)
– NTV MAG Dergisi Yazarlığı – 2000 Yılı Hürriyet Gazetesi GALA Müzik Yazarı (2001- 2006)
– Our Future Müzik Dergisi Yazarı (2005 – 2009)
– Kral Medya Grubu – Kral Dergisi Müzik Yazarı (2007- 2009)
– TRT Ankara TV’si Müzik Dairesi Başkanlığı – 2006 Eurovision Şarkı Yarışması Danışmanlığı (2006).
– TRT Ankara TV’si “Sabaha Doğru” Programı Müzik ve Konuk Koordinatörlüğü ve Danışmanlığı (2007)
– Canwest Medya Türkiye Genel Yayın Müdürlüğü (2006-2008)
– Süper Fm Program Yapımcılığı ve Süper Fm – Metro Fm- Joy Fm – Joy Türk Radyoları Genel Yayın Müdürlüğü. Radyo MEGA – Genel Müdürlük + DJ (2008- 2009 Nisan)
– AVEA Müzik Portalının Tasarım ve İçerik Danışmanlığı (2008)
– Number One Medya Grubu ( 2009 Nisan -2012 Eylül). Bu kapsamda Radyo Klas Genel Yayın Yönetmeni + Müzik Direktörlüğü ; Number One TV – Yerli Müzik Yönetmenliği; Radyo & TV Program Yapımcılığı.
– BİRGÜN Gazetesi Köşe Yazarlığı (2010 Nisan – 2013 Mart) “Zap Doktoru” adlı medya ve toplum konulu köşe (Haftada 3 gün) ve Hafta Sonu Müzik yazarlığı (Pazar günleri).
– BEST FM – Müzik Direktörü (2012 Eylül – Ocak 2013)
– RS FM (Rusya’nın Sesi) – Program Yapımcısı (2012 Ağustos – 2016 Nisan)
– Number One Türk TV – Program Yapımcılığı (2014).
– GBTimes Medya Grubu Türkiye Şubesi (Çin Merkezli Medya Grubunun Türkiye Şubesi) Genel Müdürü (Ocak 2013 –Günümüz)
– Uçan Kuş TV – “Müzik Kuşu” ve “Müzik Zirvesi” TV Programı Yapımcılığı ve Sunuculuğu (2015 – 2016 Ocak)
– YURT Gazetesi Köşe Yazarlığı (2015)
– YENİ YÜZYIL Gazetesi Köşe Yazarlığı (2016)
– 3 TRT Radyoları Program Yapımcılığı (TRT Radyo 1 (Müziğin Kilometre Taşları Programı) – TRT FM (Renkli Saatler Programı) – TRT Radyo 3 (Karşı Kıyıdan Programı) (2015 Nisan – 2016 Kasım)
– Andante Müzik Kültür Dergisi Yazarlığı (2016 Aralık-Halen)
– CRI TÜRK (Çin Uluslararası Radyosu Türkiye Şubesi Genel Müdürü Ve Program Yapımcısı) (2016 – Halen)
– TRT FM Program Yapımcısı (2018 Ocak – Halen)
– İstinye Üniversitesi İktisadi İderi ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi (2018 Mayıs- 2019)
– 45lik Sanat ve Nostalji Dergisi Köşe Yazarlığı (2018 – Halen)
– YeniBirlik Gazetesi Köşe Yazarlığı (2018- Halen)
– 2019-2020 yılları arasında İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünde doçent Öğretim Görevlisi olarak görev yaptı.
– 2020 yılından itibaren Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi Sanat Ve Tasarım Fakültesi İletişim Ve Tasarımı Bölümünde doçent Öğretim Görevlisi olarak görev yapmaya devam etmektedir.