Montgolfier Kardeşler Biyografisi
Montgolfier Kardeşler 4 Haziran 1783 tarihinde dünyada, sıcak havayla şişirilen ilk balonlu uçuşu gerçekleştiren kişilerdir.
Joseph-Michel Montgolfier (d. 26 Ağustos 1740 Annonay, Ardèche, Fransa – ö. 26 Haziran 1810 Balaruc-les-Bains, Fransa)
Jacques-Étienne Montgolfier (d. 6 Ocak 1745 Annonay, Ardèche, Fransa – ö. 2 Ağustos 1799 Neuchâtel, İsviçre)
Montgolfier Kardeşler, Joseph-Michel Montgolfier (d. 26 Ağustos 1740 – ö. 26 Haziran 1810) ve Jacques-Étienne Montgolfier (d. 6 Ocak 1745 – ö. 2 Ağustos 1799) Annonay Ardèche Fransa‘da yaşayan bir kâğıt fabrikası sahibinin oğullarıydı. 16 kardeşlerdi babaları Pierre Montgolfier’dir. Joseph hayalperest ve yaratıcı bir çocuktu. Jacques ise daha ağır başlı ve sakindi. Kimya fizik ve mimarlık eğitimi aldılar. Babalarına kâğıt imalatı konusunda yardımcı oldular.
Saray müteahhitliğine atandıklarında gelirlerini güvence altına almışlardır. Bu nedenle araştırma ve deneylerini daha rahat yaptılar. Kalorimetri ve aydınger kâğıdını geliştirdiler ve dünya çapında kâğıt sektörüne damgasını vurdular.
Montgolfier Kardeşlerden Joseph uçma hayallerine çocukluğunda kapılmıştı. 1766 yılında havadan daha hafif olan hidrojen gazını keşfeden Henry Cavendish’tir. Havadan 14 kat daha hafif olan hidrojen gazı hakkında yazılar okudu. Bu ilgisiyle küçük yuvarlak şekildeki kâğıtları hidrojen gazı doldurarak uçuruyordu. Problem ufak küre toplar 2 metre yükseliyor sonra düşüyordu. Gaz kısa bir sürede kürenin içinden sızıp gidiyordu. Bu nedenle deneyleri bıraktı.
Bir tatilde masada otururken şöminenin üzerine asıl beyaz gömleğin sıcak hava ile şiştiğini gözlemledi ve kardeşiyle paylaştı. Beraber deneyler yapmaya başladılar ilk başta dumanın kendisinin bu genleşmesiyi yaptığını düşündüler. Yaptığı deneylerde Dumanın bu genleşmeyi sağlamadığını sonucuna vardı. Farklı deneyler yaparak ısının genleşmesini sağladığını buldular. Farklı malzemeler ile balonlarını yapmaya başladılar.
Montgolfier Kardeşler, Annonay’daki fabrikalarında bazen kağıttan küçük balonlar da yaparlardı. Sıcak havayla şişirilen bu balonlar serbest bırakıldıklarında havalanırlardı. Bir gün iki kardeş çok büyük bir balon yapmaya karar verdi. Kâğıttan yaptıkları bu dev balonu daha dayanıklı hale getirmek için de bezle kapladılar. Balonun içindeki sıcak havanın soğumasını önlemek için alt kısmındaki ağzına yün parçaları ve bir tutam saman koydular.
Montgolfier Kardeşler, 4 Haziran 1783 tarihinde Annonay köyünde kalabalık seyirci topluluğu önünde çapı 10,5 metre olan ketenden bir torbayı sıcak havayla doldurarak ilk balonlu uçuşu yapmışlardır. Balon 450 metre kadar yükselerek 10 dakikada 1,5 millik mesafe katetmiştir.
Montgolfier Kardeşler sonraki uçuşlarını 19 Eylül 1783 tarihinde, aralarında o tarihte Amerika Büyükelçisi olan Benjamin Franklin’in de bulunduğu kalabalık karşısında Paris’te Versailles Sarayı bahçesinde, kral XVI. Louis’in ve Marie Antoinette’in huzurunda yapmışlardır. 6 millik uçuşta balonun sepetine bir horoz, bir ördek ve bir koyun koymuşlardır.
Mongolfier Kardeşler, balonu 2-3 kişiyle havalanacaktı. Fakat bu tehlikeli olacağından ilk havalanma da hayvanlar kullanıldı. İlk denemede Bir horoz bir ördek ve bir koyundu. İlk deneme balon 8 dakika uçtu.
Montgolfier Kardeşler artık insanlarında uçmasını istiyordu, fakat kral bu uçuşta sadece idam cezası alan kişilerle yapılabileceğini belirtmişti. Bilimler akademisi üyesi Jean François Pilatre De Rozier suçluların ün kazanmasını istemiyordu ve uçmak için François Laurent le Vieux d’arlandes ile kralı ikna ettiler. 2 cesur adam balona bindiler. 17 Kasım 1783 tarihinde 25 dakika kadar uçup başlama noktalarının 8 km güneyine yumuşak bir iniş yaptılar. Uçan ilk insanlar olmuşlardı. 10 gün sonra hidrojen balonu ile Jacques Charles uçtu. Bu tarihlerden sonra birçok uçuş gerçekleştirildi. Balonlar 3000 metreye kadar uçtular. 1785 yılının haziran ayında ilk hava kazası gerçekleşti Jean François Pilatre De Rozier balonu havada patladı.