Nefertiti Biyografisi
Doğumu : Teb, Mısır
Ölümü : MÖ 1331 Teb, Mısır
Mısır kraliçesi
Eski Mısır tarihine ait bütün kitaplar, onun dillere destan güzelliğinden bahseder.
Nefertiti, antik Mısır’da Teb şehrinde doğmuştur. Kimi kaynaklarda Nefertiti’nin asıl adı Tadukhepa’dır. Daha sonra ünlü güzelliğinden dolayı Nefertiti ismiyle anılmaya başlandı. Mısır firavunu (IV. Amenotep) Akhenaton’in eşidir. Adının kelime anlamı “güzellik geliyor” ya da “güzelden gelen” anlamındadır. Firavun olan eşi Akhenaton ile aynı yetkilere sahipti. Akhenaton’in saraya yayılan salgın bir hastalıktan ölmesinden sonra Nefertiti bir süre tahtta kaldı ve o da öldü.
Kraliçe Nefertiti’nin nerden geldiği ve kökeni tam olarak bilinmemear; onun, Mısır dışından asil bir aileden geldiğini ileri sürüyorlar. Özellikle çekik gözlerinden dolayı Asya kökenli olduğunu düşünen çok sayıda araştırmacı da mevcut. Kocası ile yeni olan ”Aton” dinini yaymaya çalışmıştır. Bu dinin esası, birçok tanrı yerine sadece güneş tanrısına tapmaktır.
Nefertiti, MÖ 1344 yılında Mısır firavunu (IV. Amenotep) Akhenaton ile evlendi. Beşi salgın hastalıktan dolayı ölmüş altı çocuğu oldu.
Nefertiti, Akhenaton’dan olma kızı Ankhesenamun ile evli olan Tutankamon’un hem üvey annesi hem de kayınvalidesidir.
Nefertiti, MÖ 1331 yılında ölmüştür.
1912’de Alman arkeologlar Mısır’da Nefertiti’nin büstünü buldular.
Nefertiti’nin mumyası, Mısır- Luksor kentinde Krallar Vadisinde Johann Fletcher tarafından bulunmuş. Nefertiti’nin heykellerinde rastlanan kuğu boyun, kulağındaki 2 küpe deliği, parmaklar araası mumyanın Nefertiti’ye ait olduğunu kanıtlamıştır.
Johann Fletcher adli araştırmacı mumyanın ağız kısmında bir darbe olduğunu açıklamış. Mumyaya verilen bu zararın nedeninin; Eski Mısırlılar’ın, var olduğuna inandıkları 2. hayatta bile Nefertiti’nin yaşamasını istemeyecek kadar ondan nefret etmeleri olarak açıklamış. Nefertiti’nin ölümüyle ismi tüm kayıtlardan silinmiş ve mevcut olan tüm resim ve portrelerine zarar verilmiş. Nefertiti’nin doğal bir ölüm sonucu mu öldüğü yoksa bir cinayete mi kurban gittiği sorularını yanıtlayabilecek, günümüze ulaşmış hiçbir belge bulunmamaktadır.