X

Nejat Yavaşoğulları

Nejat Yavaşoğulları

Nejat Yavaşoğulları Biyografisi

Türk rock grubu “Bulutsuzluk Özlemi” müzik gurubunun kurucusu ve solistidir.

Nejat Yavaşoğulları, 3 Ağustos 1950 tarihinde Beykoz, İstanbul’da doğmuştur. Tam adı Mehmet Nejat Yavaşoğulları’dır. İlkokulda müzikle ilgilenmeye başladı. Haydarpaşa Lisesi’nden mezun oldu. Lisede okurken gitar çalmaya başladı. Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık bölümünden mezun oldu.

Nejat Yavaşoğulları, üniversite yıllarında çeşitli müzik gruplarında yer aldı. 1975 yılında Reha ile birlikte “Caniko” adlı parçasıyla ilk kez yapılan Eurovision Türkiye finalinde yarıştı ancak dereceye giremedi. 1980’li yıllarda Altın Portakal Ödülü’nü, Ferhan Şensoy Ortaoyuncular’ında yaptığı tiyatro müziğiyle kazandı.

Müzik yaşamını devam ettirmekte olan Nejat Yavaşoğulları, halen mimar olarak restorasyon çalışmaları da yapmaktadır ve Işık Üniversitesi‘nde öğretim görevlisi olarak çalışmıştır.

1986 yılından beri kurucusu olduğu Türk rock grubu Bulutsuzluk Özlemi‘nde beste ve güfte yazarlığının yanında solist olarak görev almaktadır. Şarkılarındaki konuları toplumsal olaylardan seçen müzisyen, özgürlük sorunu üzerinde fazlaca durmaktadır.

Milliyet gazetesi yazarı Sina Koloğlu da Bulutsuzluk Özlemi’nin klavyecisi ve grubun kurucu üyelerindendir.

Genç yaşta müziğe başlayan Nejat Yavaşoğulları, üniversite yılları döneminde çeşitli gruplar ile çalıştıktan sonra kendi solo plaklarını yapmaya başladı. 1984 yılında piyanist Sina Koloğlu ile tanışan Yavaşoğulları, önce akustik gitar ve piyano eşliğinde müzik yaptıktan sonra bas gitar ve davul eşliğinde daha rock bir hale kaydı. Bu dönemde Yavaşoğulları, konserlerinin adı olarak Mümtaz Soysal‘ın bir makalesinin başlığından esinlenerek Bulutsuzluk Özlemi‘ni kullanmaya başladı.

Döneminin ilk ve erken örneklerinden biri olan Bulutsuzluk Özlemi, çoğunlukla söz ve müzikleri Nejat Yavaşoğulları’nın yönetiminde “protest müzik” yapmışlardır. Grup, şarkı sözlerinde özellikle sosyolojik, psikolojik, ekonomik ve politik konuları işlemiştir. Grubun değişmeyen üyeleri; Nejat Yavaşoğulları ve Sina Koloğlu‘dur. Grup halen aktif olarak stüdyo çalışmaları, albüm kayıtları, canlı konserler ve sahne gösterimleri yapmakta, aynı zamanda sosyal ve politik gündem maddeleri ile de yakından ilgilenmektedir.

1989 yılında Cem Karaca gibi isimlerle beraber İnsan Hakları Derneği konserleri yaptılar. Bu konserde grubun yeni şarkılarından “Acil Demokrasi” özellikle dikkat çekti.

1987 – 1989 yılları arasında kaydedilen grubun ikinci albümü Uçtu Uçtu 1989 yılının sonlarında yayınlandı. Bu albümde grubun en büyük hitlerinden “Sözlerimi Geri Alamam”, “Tepedeki Çimenlik” ve “Uçtu Uçtu” bulunmaktaydı. Ressam Bedri Baykam’ın kapağını tasarladığı bu albüme adını veren şarkıdaki “kalktım bir de ben cırtlattım” mısrasındaki “cırtlattım” sözcüğü “mastürbasyon”u çağrıştırdığı için Bandrol Kurulu tarafından sansürlendi.

4 Temmuz 1993 tarihinde İnönü Stadı’nda konser veren Sting‘in ön grubu olarak sahneye çıktılar. 1 Ağustos 2003’te Orhan Şanlıel yönetimindeki Senfoni Orkestrası eşliğinde şarkılarını yorumladıkları bir konser verdi. “Sözlerimi Geri Alamam” da grup Hakan Aysev ile düet yaptı. Bu çalışma bir yıl sonra Bulutsuzluk Senfoni adıyla DVD ve albüm olarak yayınlandı.

2005 yılında Irak Savaşı sırasında grup “Felluce/Bağdat” single’ını çıkardı. Bu single’daki “Bağdat Cafe” şarkısına çekilen klipte Nejat Yavaşoğulları’nın gitarının üzerindeki “Savaşa Hayır” yazısı Powertürk TV kanalı tarafından silikleştirilmişti. Söz konusu kanalda sonra yayından da kaldırılan klip, gelen tepkiler üzerine sansürsüz olarak tekrar yayınlanmıştır.

2007 yılında 20. yaşını kutlayan grup, eski üyelerinin yanı sıra Aylin Aslım, Duman, Mor ve Ötesi, Redd, Şebnem Ferah ve Zuhal Olcay‘ın da yer aldığı bir kadro ile bir konser verdi. Bu konser Bulutsuzluk 20 Yaşında adıyla yayınlandı.

Sözlerimi Geri Alamam, Rüzgar, Hasret, Yine Düştük Yollara, Seni Görmem Lazım, Uçtu Uçtu, Beynim Zonkluyor, Özgürlük Emek İster, Tepedeki Çimenlik, Boyalı Kuş, Bağdat Cafe, Felluce, Yetmiyor Yetemiyor, Ankara Sokakları, Devran Dönüyor ve Zamska isimli şarkıları ile büyük bir hayran kitlesine ulaşmayı başarmıştır.

Nejat Yavaşoğulları 2012-2013 Öğretim Yılı Bahar Dönemi’nde Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde Öğretim Görevlisi kadrosunda yarı zamanlı olarak mimari proje dersleri vermeye başladı.

Nejat Yavaşoğulları’nın restorasyonunu yaptığı Pera Apartmanı, Hotel Armada Pera adıyla Ekim 2013’te açıldı.

Nejat Yavaşoğulları, 2018 yılında Avlu isimli dizide Hasret isimli şarkıyı seslendirdi.

Avukat bir hanım ile evl olan Nejat Yavaşoğulları’nın Deniz adında bir kızı vardır.

Stüdyo Albümleri:
1986 – Bulutsuzluk Özlemi
1990 – Uçtu Uçtu
1992 – Güneşimden Kaç
1998 – Yol
2001 – Numara
2005 – Felluce/Bağdat
2009 – Zamska

Konser Albümleri:
1996 – Yaşamaya Mecbursun
2004 – Bulutsuzluk Senfoni
2007 – Bulutsuzluk 20 Yaşında
2007 – Bulutsuzluk 20 Yaşında (DVD olarak tekrar yayınlandı)
2008 – Bulutsuzluk Senfoni (DVD olarak tekrar yayınlandı)

Derleme Albümleri:
2006 – Bulutsuzluk Özlemi Üçlü Albüm Seti

Single’ları :
2005 – Felluce Bağdat
2013 – Her Şeyin Farkındayım (Gezi Parkındayım)
2019 – Hayat Geçerken / Mücella
2019 – Yeni Bir Gün

Filmleri :
Film müziği :
2020 – Aşk 101 (şarkı sözleri – müzik – 2 bölüm) (TV Dizisi)
2018 – Avlu (TV Dizisi) (şarkı sözleri – 2 bölüm) (TV Dizisi)
2016 – Kardeşim Benim (şarkı sözleri: Güneye Giderken) (Sinema Filmi)

Oyuncu :
2018 – Avlu (konuk oyuncu) (TV Dizisi)
2011 – Entelköy Efeköy’e Karşı (Nejat) (TV Dizisi)

Kategoriler: N
Benzer Biyografiler