X

Otto von Bismarck

Otto von Bismarck

Otto von Bismarck Biyografisi

Almanya’nın güçlü bir imparatorluğa dönüşmesinde en önemli rolü oynayan ve ilk şansölyesi (başbakan) Alman devlet adamıdır. Alman birliğini kurmayı başaran politikacıdır.

Otto von Bismarck, 1 Nisan 1815 tarihinde aristokrat bir ailenin çocuğu olarak Prusya‘da doğmuştur. Tam adı Otto Eduard Leopold von Bismarck-Schönhausen’dir. Bismarck, Berlin’de lise eğitimini tamamladıktan sonra Göttingen Üniversitesi‘nde hukuk okudu. Prusya günümüzdeki Almanya yokken o topraklarda hüküm süren irili ufaklı Alman prensçiklerinin en büyüğüydü. Otto von Bismarck’ın liderliği altında Almanya, bir yığın küçük ve güçsüz devletler topluluğu olmaktan çıkıp Avrupa’nın en büyük askeri güçlerinden biri haline gelmiştir.

Bismark memuriyet yaparak hayatına başlamış ama kendisine göre olmadığını düşünetmiştir. Bir süre babasının mallarını idare ettikten sonra evliliğe adım atmış Otto Von Bismarck luthernizmi benimseyince hayatı değişmeye başlamıştır. Güçlü bir fiziksel yapıya sahip olan Bismarck vaktini ava gitmek ve at binmek ile geçirirdi.

1847 yılında Prusya Parlamentosu’na seçildi. Burada katı bir sağ kanat kral destekçisi olarak ün kazandı. Prusya Kralı 4. Frederick William’ın (1795- 1861) ve onun halefi 1. Wilhelm’in (Kayzer Wilhelm) (1797-1888) safında yer aldı. Bismarck daha sonra Fransa ve Rusya’da elçilik yaptı. 22 Eylül 1862 tarihinde Prusya başbakanı oldu. Meclisteki ilk konuşmasında, büyük sorunların “kan ve kılıçla” çözülebileceğini belirtmiştir.

Bismarck’ın öncelikli görevleri kralı korumak, orduyu güçlendirmek ve birliği cesaretlendirmekti. Almanlar genel olarak birlik fikrini destekleseler bağımsızlıklarından vazgeçmeye yanaşmıyordu. Bismarck bu sorunu Prusya’nın askeri gücünü kullanarak zayıf devletleri yeni bir federasyona katılmaya ikna ederek çözdü. 1860’lı yıllarda Hanover, Frankfurt ve diğer küçük Alman prensliklerini ilhak etti.

Birlik yolunda atılan son adım 1870 yılında patlak veren Fransız-Prusya Savaşı oldu. Fransa İmparatoru III. Napolyon’un 2 Eylül 1870 tarihinde olan Sedan muharebesinde esir düşmesi ile savaş sonuçlandı. Bu savaş diğer Alman devletlerinin de Prusya safında birleşmesini sağladı. Fransa’nın yenilgisinin ardından 1871 yılında Kayzer Wilhelm, Alman imparatoru oldu ve 21 Mart 1871 tarihinde Bismarck’ı federasyonun ilk Şansölyesi ilan etti.

Şansölye olarak Bismarck Avrupa’da barışı güvence altına almaya çalıştı. Barış yeni birleşen Almanya’nın ekonomik ve askeri açıdan güçlenmesi için gerekliydi. Uluslararası alanda realpolitik olarak da bilinen ihtiyatlı dış politikası ile tanınmıştı. Dış politikada güçler dengesini esas alıyor ve ideolojiyi bir kenara bırakıyordu. Bismarck’ın ülke içinde de önemli bir gündemi vardı. Dünyanın ilk sosyal güvenlik sistemlerinden birini 1889’da uygulamaya koydu. Bu program ABD sosyal güvenlik programının ilham kaynaklarından biri olacaktı.

Mart 1878 de Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya arasındaki barış görüşmelerin çıkmaza girmesi üzerine arabuluculuk görevi üstlenen Bismarck, Berlin Kongresinin toplanmasını sağlamış ve bu kongreye başkanlık etmiştir.

Kendisi de birarck, iç politikada giderek tutucu bir çizgiye yönelmekteydi. Ağırlıklı olarak askeri harcamaların getirdiği bütçe açıklarını giderebilmek için ek vergiler koymak istemesine karşı çıkan parlamentoyu, I. Wilhelm’e yönelik bir suikast girişimini bahane ederek fesh etmiştir.

1870-1900 yılları arasında, nedenleri halen tartışmalı olan genel ekonomik durgunlukla mücadele için gümrük duvarlarını yükseltmiştir. Dış ticarette izlediği bu korumacı politika, büyük toprak sahipleri kadar sanayicilerin de desteğini kazanmasına yol açmıştır.

1. Wilhelm’in (Kayzer Wilhelm) ölümünün ardından, torunu 2. Wilhelm (1859-1941) döneminde Otto von Bismarck politik gücünü yitirmeye başladı. 2. Wilhelm agresif bir dış politika izlemeyi tercih ediyordu. 20 Mart 1890 tarihinde görevinden ayrıldı.

Otto von Bismarck 1847 yılında Prusyalı asil bir kadın olan Johanna von Puttkamer ile evlendi. Eşi 1894 yılında öldü. Eşinin inancı olan Lutheranizm’i benimsedi, inancında yaşadığı değişim devlet görüşünde de etkili oldu.

Otto von Bismarck, 30 Temmuz 1898 tarihinde Friedrichsruh, Almanya’da 83 yaşında ölmüştür.

Almanya’nın II. Dünya Savaşındaki en önemli savaş gemilerinden biri adını Bismarck koymuşlardı. 1940 yılında iki günlük bir savaşın ardından İngilizler tarafından batırıldı.

Amerika Birleşik Devletleri‘nin Kanada sınırı boyunca uzanan Kuzey Dakota adlı eyaletinin başkentinin adı 1873 yılından beri Bismarck’dır.

Bismarck döneminde Almanya, Afrika’daki ilk sömürgelerini ele geçirdi. Bunların arasında günümüzde bağımsız devletler olan Kamerun, Namibya ve Tanzanya da vardır.

Kategoriler: O
Benzer Biyografiler