Savaş Ay

Doğum Tarihi

26 Mart 1954

Ölüm Tarihi

9 Kasım 2013

Şehir

İstanbul

Ülke

Türkiye

Burç

Koç

26 Mart 1954 yılında İstanbul‘da doğdu. Çocukluk yılları İstanbul Üsküdar Selamsız’da geçen Savaş Ay nam-ı diğer “Savaş Abi”, Ünlü ses sanatçısı Şükran Ay ile Ünlü sihirbaz ve gösteri sanatçısı Turan Ay’ın oğludur. Çocukluk yılları anne ve babasının ünlü birer sanatçı olması sebebiyle kulislerde ve birçok şehirde dolaşmakla geçmiştir.

Annesi Şükran Ay’ın daha kundakda bebek iken çalışması sebebiyle yalnızlığı o yaşlarda hisstemeye başlamıştır. Annesi Şükran Ay’ın sahne aldığı bir akşamı bakın Savaş Abi nasıl anlatıyor; “Bir keresinde annem, “Makber’i” yani “her yer karanlık”ı okurken her yeri kararttılar diye korkup ağlamışım. Gıpti kemancı Cemal’in karısı Melek abla memesini, yaşıtım olan oğlunun ağzından çekip,beni emzirmiş susmuşum.Annem azsonra sahneden indiğinde duymuş olayı. Çok telaşlanmış.Parmağını gırtlağıma sokup kusturmuş beni… “Ama herhalde hepsi çıkmadı” diyor. Anneme göre zaman zaman yaptığım şımarıklıkların, yüzsüzlüklerin ve küfürbaz oluşumun nedeni sırf bu yüzden :”Benim içimde çingene sütü kalmış. Kanımda azda olsa çingenelik işlemiş”. Bu sebepten olsa gerek Savaş Ay çingeneleri bazı insanların yaptığı gibi dışlamamıştır.

Ve hatta 2001 yılında çingenelerin hayatını konu alan “Dansöz” filminin senaristi ve yönetmeni olarak hayata geçirmiştir. Marmara Üniversitesi İktisat ve idari bilimler fakültesi mezunu olan Savaş Ay, daha sonra İİTİA’da eğitim görmüştür.

Ve mesleğe yani gazeteciliğe 1974 yılında Dünya gazetesinde muhabir olarak başlamıştır.Daha sonra bir çok gazete ve dergilerde çalışmıştır.

Bunlardan birkaç tanesi; Tercüman, Vatan, Milliyet, Sabah, Posta gazetelerinde ve Akajans’ta çalıştı.Halen Takvim gazetesinde köşe yazarlığı yapmaktadır. Televiyon hayatına ise 32.gün programında çalışarak atıldı. Burada Ali KIRCA, M.Ali BİRAND, Coşkun ARAL, gibi ünlü isimlerle çalışmıştır.

Daha sonra 18 Ağustos 1993 yılında “A Takımı” adlı bir haber programı yaptı ve uzun yıllar bu programdan ne bizi nede kendisini vazgeçiremedi.

ATV, Kanal 6, Star tv, TGRT, Kanal 1 gibi tv kanallarında A takımının yanısıra; Savaş Ay’la Show Biz”, “Savaş Ay’la tozlu yollar”, “Savaş Ay’la sokak arası”, “studyo 4” “Savaş Ay’la Muhabir” gibi programlar yaptı fakat A takımından vazgeçemedi. Bu programla bir çok ilke imza atan Savaş Ay, Ağrı DoğuBeyazıt’a okul kampanyası sebebiyle bir gecede tam 1 trilyon(eski TL) para toplayarak adından uzun yıllar bahsettirdi.

Bunun yanısıra yapmış olduğu “Beyaz Tebeşir” kampanyası ile yine bir çok çocuğun okumalarına sebeb olarak yüzlerini güldürdü. Bunun yanısıra kendi meslek dalında almış olduğu 600 ün üzerinde birçok başarı ve ödüller mevcuttur. Bu ödüllerden en ilginç olanı Türkiye gazeteciler cemiyeti 1992 yılın gazetecisi ödülü’dür. Savaş Abi travesti kılığına girip onların yaşadığı bir takım zorlukları gözler önüne sermiş ve bunu haberle harmanlamasını bilip bu ödülü layıkıyla haketmiştir. Yaşadığı ve yaptığı tüm haber ve tecrübelerin meyveleri olan 6 kitaba sahiptir.

Bunlar;”Ay Hikayeleri”, “Göz Tanığı”, “Ara Sokak”, “Sokak Çocuğu”, “Çamur Şevketin Torunu” ve son olarak da “Anlat Savaş Abi’ne adlı kitaplara sahiptir.

15 yıl mücadele verdiği kanser sebebiyle 9 Kasım 2013 günü tedavi gördüğü hastanede vefat etti.