Unvan
Başbakan
Doğum Tarihi
1952
Ülke
Ürdün
1952’de Ürdün’ün Deir al-Ghasun şehrinde doğan Selam Feyyad, Batı Şeria’da büyümüştür. Feyyad, 1975’te Beyrut Üniversitesi’nden mezun olmuş, 1986 yılında Texas Üniversitesinde ekonomi doktorasını tamamlamış ve daha sonra ABD’nin Missouri eyaletinde Federal Reserve Bank’da çalışmıştır. Ürdün’deki Yarmuk Üniversitesinde dersler veren Feyyad, 1987’de Dünya Bankası’na girmiş ve 1995 yılına kadar ABD’de yaşamış, daha sonra 2001 yılına kadar IMF’nin Filistin temsilcisi olarak görev yapmıştır.
Batılı hükümetlerin Filistin’deki yolsuzlukların bertaraf edilmesi için baskı yapması üzerine Haziran 2002’de Arafat tarafından Selam Feyyad Ekonomi Bakanı olarak atanmıştır.
2005 yılında kamu harcamalarına gereğinden fazla bütçe ayrıldığı gerekçesi ile kabineden ayrılan Feyyad, “Üçüncü Yol” adını verdiği kendi partisini kurmuş ve 2006 seçimlerine bu partiyle katılmış, ancak %3’ün altında oy alan partisi kendisiyle birlikte ancak iki milletvekili çıkarabilmiştir.
Mahmud Abbas’ın 2007 yılında Hamas’la ortak hükümet kurma kararıyla birlikte Feyyad bu hükümette Maliye Bakanı olmayı kabul etmiştir. Aynı yıl El Fetih-Hamas çatışması sonrasında Hamas’ın Gazze Şeridi’nde kontrölü ele geçirmesinin ardınan Abbas mevcut hükümeti lağvetmiş ve Feyyad kurulan olağanüstü hükümette Başbakanlığa getirilmiştir. Feyyad bu hükümette, fiili olarak Dışişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığını da yürütmüştür.
2009 yılının Mart ayında Hamas’la El Fetih’in yeniden bir birlik hükümeti kurmasının yolunu açmak üzere istifa eden Feyyad, bu çabalar bir sonuç vermeyince Mayıs 2009’da görevine dönmüştür.
2011 yılında El Fetih–Hamas görüşmeleri bir kez daha ivme kazanmış ancak Abbas’ın Feyyad’ın başbakanlığı konusunda diretmesi ve Hamas tarafından “Batıya çok yakın” olduğu gerekçesiyle bu önerinin reddedilmesi görüşmeleri tıkamıştır.
Bunun üzerine Feyyad, anlaşma ve birliğin sağlanması için görevinden istifa edebileceğini açıklamıştır. Selam Feyyad, Filistin’in öncelikle işleyen kurumlara sahip şeffaf bir devlet yapısına sahip olması gerektiğine inanmakta, bunun önemini “Filistin’in aşılması gereken tek derdi İsrail işgali olsun” sözleri ile ifade etmektedir. Feyyad, işleyen ve birbirine bağlı olan kurumları inşa etmenin Filistin devletini ilan etmek için önemli bir önşart olarak görmektedir.
2009 yılında, İsrail işgalinin de sona ermesi amacıyla, iki yıl içinde devlet kurumlarının tamamının kurulması için bir plan açıklamıştır.
Filistin bürokrasisine düzen gelmesi ve Filistin ekonomisinin dış yardıma daha az muhtaç olması Feyyad’ın başarısı olarak nitelendirilirken, kendisinin güvenirliği ve saygınlığı nedeniyle, Filistin’e yapılan dış yardımda artış olmuştur.
Feyyad’ın Filistin silahlı örgütlerinin hiç birisine üye olmaması ve iyi bir kariyer yapmış olması özellikle Batı ülkelerinde takdir edilmesini sağlamaktadır. İsrail’le kalıcı bir çözümden yana olan Feyyad 2007 yılında bir röportajda Filistin ve İsraillilerin birlikte yaşamak zorunda olduklarının apaçık ortada olduğunu, Filistinlilerin de İsrailliler gibi hür bir şekilde kendi devletlerinde yaşama hakları olduğunu dile getirmiştir.
Bununla birlikte İsrail’e karşı şiddetin Filistin halkının ulusal amaçlarıyla çakıştığını ve Filistinli mültecilerin İsrail’de değil fakat müstakbel bir Filistin devletine yerleşebileceklerini söylemesi özellikle Filistin içerisinde ciddi anlamda eleştirilmiştir.
Kaynaklar
•SETA Vakfı – Filistin’de Siyasi Aktörler ve Partiler yayını. Editörler: Selin M. Bölme, Ufuk Ulutaş