X

Serdar Asaf Ceyhan

Serdar Asaf Ceyhan

Doğum Tarihi

1977

Serdar Asaf Ceyhan 1977 yılında İstanbul’da doğdu. Kırıkkale Üniversitesi’nde Okudu. Kardeşi Serkan Aziz Ceyhan ile birlikte 2007 yılından itibaren Türk Kahvesi ve Kahve kültürü üzerine araştırmalar yaparlar. Okudukları bir makalede “Dünyanın ilk kafe’si Şems ve Hakem tarafından 1554 yılında İstanbul’da açılmıştır” sözü üzerine İlk Kafe’yi ilk yerinde açabilmek için harekete geçtiler. Bu arada araştırmalarını 16.yy Osmanlı minyatürleri üzerine yoğunlaştırdılar.

1582 yılında Şehzade Mehmet’in sünnet düğünü üzerine hazırlanan Surname-i Humayun adlı eserde kahvehanede oyun oynayan insanlar dikkatlerini çekti. Oynanan oyunun Mangala olduğunu keşf ettiler. Türk kültüründe yüzlerce yıl oynanan ancak günümüzde unutulan Mangala oyununun kültürümüze yeniden kazandırılması için çalışmalarına başladılar.

2008 yılında Mangala oyun kurallarını tarihsel kaynakları inceleyerek ve hatırlayan kişilere danışarak yeniden derleyip Türkiye’de ilk defa Mangala Türk Zeka ve Strateji Oyunu’nu seri olarak ürettiler.

2009 yılında İstanbul Üniversitesinde ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde “Uluslararası Mangala Konferansı” düzenlediler.

2010-11 yıllarında Gençlik Hizmetleri Dairesi Başkanlığı ile birlikte “Türkiye Geneli Mangala Şampiyonası” düzenlenmesine öncülük ve hakemlik ettiler 2010 yılında gerçekleştirdikleri ilk Türkiye Mangala Şampiyonası final karılaşmasındaki hamleleri kayıt altına alıp Türkiye’nin ilk online Mangala Oyunu yazılımını yaptırdılar ve www.mangalaoyna.com.tr adresinde yayınladılar.

2010 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Türkiye genelinde bulunan okullarda Mangala oyununun oynatılmasının uygunluğuna dair onay aldılar.

Mangala oyunu ile ilgili ulusal gazetelerde, radyolarda, web sitelerinde ve Tv kanallarında haberleri yapıldı. Popüler tv dizilerinde (Muhteşem Yüzyıl, Adanalı, Acayip Hikayeler, Diriliş Ertuğrul, Survivor), popüler yarışma programlarında (Kelime oyunu), Çizgi filmlerde (Küçük Hezarfen, Cille, Dede Korkut Hikayeleri) Mangala Oyunu’nun oynanmasını ya da oyundan bahsedilmesini sağladılar.

MEB Hizmetiçi Eğitim Enstitülerinde, Halk Eğitim Merkezlerinde öğretmenlere Mangala oyunu eğitimci eğitimlerini verdiler.

2010 yılında 12 Üniversitede toplam 30.000 öğrenciye Mangala oyunu eğitimleri verilmesine ve ödüllü turnuvalar düzenlenmesine bununla birlikte üniversitelerde Mangala Kulüpleri kurulmasına öncülük ettiler.

2014 yılında 81 ili kapsayan Türkiye Ortaokullar arası Mangala Şampiyonasınının organizasyonunda yer aldılar.

Serdar Asaf Ceyhan ve kardeşi 2007-2020 yılları arasında toplam 2.000.000 kişiye Mangala oyunu’nun öğretilmesini sağladılar. Mangala Oyunu’nun satışından elde edilen gelirin bir kısmı ile Oyun kültürümüzün önemini okullarda, üniversitelerde, Görme Engelli ve işitme engelli okullarında, Kimsesiz çocuk evlerinde, Bilim Sanat merkezleri’nde, Ceza ve Tevkif evleri’nde anlatmaya ve yoksul öğrencilere Mangala Oyunu’nu ulaştırmaya devam ediyorlar.

Mangala Oyunu Derneği’ni kurmuştur.

Kategoriler: S
Benzer Biyografiler