X

Simone de Beauvoir

Simone de Beauvoir

Simone de Beauvoir Biyografisi

1949’da yazdığı ‘İkinci Cins’ isimlli kitap dünya çapında best-seller oldu ve 70’lerdeki kadın hareketinin ve feminizmin önünü açtı.

Simone de Beauvoir, 9 Ocak 1908 tarihinde Paris, Fransa’da Georges Bertrand ve Françoise (Brasseur) de Beauvoir çiftinin kızı olarak doğmuştur. Tam adı Simone Lucie-Ernestine-Marie-Bertrand de Beauvoir’dır. Babası George Bertrand de Beauvoir bir hukukçu, annesi Françoise zengin bir bankerin koyu Katolik bir kızıdır. Katolik Enstitüsü’nde matematik öğrenimi ve Sainte Marie Enstitüsünde yabancı dillerde yazın eğitimi gördü. Daha sonra Sorbonne üniversitesinde felsefe eğitimi aldı ve 1929 yılında mezun oldu. 1929’da seçkin Ecole Normale Superieure’ye kayıt olan ve Sorbonne’da kurs almakta olan ömür boyu herhangi bir resmi ilişki olmaksızın birlikte yaşayacağı jean-paul-sartre ile tanıştı.1929’da felsefede Agregation başaran en genç öğrenci olur. jean-paul-sartre o yıl birinci olur, Simone ise ikinci. Ancak herkes bilir ki Simone de Beauvoir felsefede en iyi idi. jean-paul-sartre’a birincilik erkek olduğu için verilmiştir.

İlk karşılaşmalarından çok kısa süre sonra jean-paul-sartre ve Simone de Beauvoir ayrılmaz bir ikili olur. Yaşam boyu süren bu macera ve tutku doludur. Başka erkek ve kadınların da müdahil olduğu ilişkileri sarsılmaz bir nitelik kazanır.

Üniversiteden mezun olduktan sonra Fransa’nın en genç kadın felsefe öğretmeni olmaya hak kazandı ve öğretmenliğe başladı. Rouen, Marsilya ve Paris’teki okul görevlerini, yazarlığa başladığı 1943’te bıraktı.

Simone de Beauvoir, 1943 yılında Konuk Kız (L’Invitée) adlı Rouen okulundaki öğrencilerinden Olga Kosakiewicz ile olan kronik lezbiyen ilişkisinin öyküsünü yayınladı. Bu öykü aynı zamanda de Beauvoir ile jean-paul-sartre arasındaki karmaşık ilişkiyi ve ilişkinin bu üçlü yapıdan nasıl zarar gördüğünü anlatır.

Simone de Beauvoir açık ilişkilerden ve açık evlilikten yana olduğunu sıkça belirtmiş, hayatını da buna göre yaşamış biri idi. “Second Sex” isimli kitabında “21 yaşımda her iki cinsiyetin de tecrübelerini elde etmiştim” diye yazar. L’Invitée adlı eserinde ilişkilerini detaylandırır. Mülakatlarında jean-paul-sartre ile olan açık evliliğinden mutluluğunu dile getirmiştir.

2. Dünya Savaşı‘ndan sonra Modern Zamanlar isimli politik gazetede çalışır ve ölene dek bu gazetede editör olarak hayatına devam eder.

Simone de Beauvoir, kendisini feminist olarak sınıflandırmasa da hayatı boyunca özgürlüğünden ödün vermemiş, jean-paul-sartre ile süren ilişkisi, hayatına başka kadın ve erkeklerin girmesini engellememiştir. Bu maceraların en çok iz bırakanı bir Amerika seyahati sırasında Chicago’da tanıştığı yazar Nelson Algren ile yaşadığı ilişkidir. İkisi de kırklı yaşlarına girerken Chicago’nun kenar mahallelerinde, sokak barlarında geçirdikleri üç gün Simone’u çok etkiler. Birçok kereler yeniden buluşsalar da Nelson’un Paris’e gelmek istemeyişi, Simone’un Sartre’dan kopmayı göze alamaması bu tutkulu aşkın sonunu getirir ve Nelson tüm ısrarlarına ve yakarışlarına rağmen Simone’u terk eder.

Simone de Beauvoir’in en önemli eseri 1949 yılında yazdığı, kadınların gördüğü baskıların bilimsel incelemesini yaptığı ve modern feminizmin temellerini kurduğu İkinci Cins (Le Deuxième Sexe) sayılabilir. Freudcu yönleri ağır basan feminist bir varoluşçuluğun göze çarptığı kitapta Varoluşçulukta olduğu gibi temel prensip olarak var oluşun özden önce geldiğini kabul eder ve “Kadın doğulmaz kadın olunur.” prensibine ulaşır.

1981’de Sartre’ın acı dolu son yıllarını anlattığı Veda Töreni’ni (Cérémonie Des Adieux) yazdı.

Simone de Beauvoir’in 1990 yılında iki cilt olarak yayınlanan günlükleri ve jean-paul-sartre’e yazdığı mektupları ile bir çok kere kadınlarla da ilişkiye girmiş olduğu ortaya çıkmıştır.

Simone de Beauvoir, 14 Nisan 1986 tarihinde Paris, Fransa’da 78 yaşında ölmüştür.

Paris’de Cimetière du Montparnasse Mezarlığında 15 Nisan 1980 tarihinde ölen Fransız yazar jean-paul-sartre’nin yanına gömülür. Mezar taşında isimleri alt alta yazılır.

Simone de Beauvoir’in 1952 yılında Amerikalı fotoğrafçı Arthur Shay tarafından çekilen çıplak fotoğrafı Le Nouvel Observateur dergisi tarafından 2008 yılında yayınlandığında olay olmuştur.

Kitapları :
1943 – Konuk Kız (L’Invitée)
1944 – Pyrrhus ve Cineas
1945 – Başkalarının Kanı (Le Sang des Autres)
1945 – Kim Ölecek?
1945 – Yararsız Ağızlar (Les Bouches inutiles)
1946 – Tüm Erkekler Ölümlüdür (Tous les Hommes Sont Mortels)
1947 – Belirsizlik Ahlakı Üzerine (Pour une Morale de l’Ambiguite)
1948 – Günü Gününe Amerika (L’Amérique au Jour le Jour)
1949 – İkinci Cins (Le Deuxième Sexe)
1954 – Gün gün Amerika
1954 – Mandarinler (Les Mandarins)
1955 – Sade’ı Yakmalı mı? (Faut-il brûler Sade?)
1957 – Uzun Yürüyüş (La Longue Marche)
1958 – Bir Genç Kızın Anıları (Les mémoires d’une Jeune Fille Rangee)
1960 – Yaşın Gücü (la Force de l’Age)
1960 – Nesnelerin Zorlayışı (la Force de Choses)
1964 – Sessiz Bir Ölüm
1966 – Güzel İmgeler (Les Belles Images)
1967 – Yıkılmış Kadın (La Femme Rompue /The Woman Destroyed)
1970 – Yaşlılık (Viellesse)
1972 – Hesap Tamam (Tout Compte Fait)
1979 – When Things of the Spirit Come First
1974-1981 – Veda Töreni ve Jean-Paul Sartre ile Söyleşiler (La Ceremonie des Adieux Suivi de Entretiens avec Jean-Paul Sartre Août-Septembre)
1990 – Sartre’a Mektuplar
1998 – Aşk Mektupları (Nelson Algren’e)

Kategoriler: Ş