Unvan
Dr.
Doğum Tarihi
1 Eylül 1967
Şehir
Iğdır
Ülke
Türkiye
Burç
Başak
Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Analizler Merkezi TÜRKSAM’ın kurucusu ve başkanı olan Sinan OĞAN 1967 Iğdır doğumludur. 1989 yılında Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun olmuştur. Aynı üniversitede, 1992 yılında Mali Hukuk/Bankacılık alanında Azerbaycan’da Ekonomik ve Mali Sektörün Yapısal Analizi başlıklı tez ile yüksek lisansını tamamlamıştır. Daha sonra 2009 yılında “Türk İç Politika Faktörlerinin Türkiye’nin Rusya Politikasının Oluşumuna Etkileri” başlıklı teziyle, Moskova Uluslararası İlişkiler Üniversitesi MGIMO’nun Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Bölümünden doktora derecesini almıştır.
1992-1998 Yılları arasında Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsünde Araştırma Görevlisi olarak çalışmıştır. Bu görevinde 1993 yılından itibaren Azerbaycan’a görevli olarak gönderilen Sinan OĞAN 1993-2000 yılları arasında Azerbaycan Devlet Ekonomi Üniversitesi Türk Dünyası İşletme Fakültesi’nde Öğretim Görevlisi ve Dekan yardımcısı olarak çalışmıştır. 1994-1998 yıları arasında ise eş görevle Azerbaycan’da T.C. Dışişleri Bakanlığı TİKA Temsilcisi olarak çalışmıştır. Bir dönem özel sektörde de çalışan OĞAN 2000 yılında Türkiye’ye dönerek Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi ASAM’da Kafkasya masasında çalışmalarını yürütmüştür. Ardından ASAM Rusya Ukrayna Araştırmaları Masası Başkanlığı yapan Sinan OĞAN 2006 yılında bu kurumdan ayrılarak Kapadokya Meslek Yüksekokulu’nda bir yıl süre ile Dış İlişkilerden Sorumlu Müdür Yardımcılığı görevi yapmıştır.
Sinan OĞAN 2004 yılında halihazırda başkanlığını yaptığı Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Analizler Merkezi – TÜRKSAM’ı kurmuştur. Başlangıçta sanal ortamda kurulan ve bu süre içerisinde gelişmesini tamamlayan TÜRKSAM, 2007 yılından itibaren Türkiye’nin en önemli düşünce kuruluşlarından birisi haline gelmiştir.
Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Yayınları arasında 1992 yılında çıkan ‘Azerbaycan’ İsimli kitabının yanı sıra, 2003 yılında Rusya’da “Siyaset ve Oligarşi” isimli kitabı ile 2006 yılında yayınlanan Turuncu Devrimler isimli kitabı mevcuttur. Sinan OĞAN’ın Türk Dış Politikası, Rusya, Kafkasya, Orta Asya, Türk Dünyası, Enerji, Ermeni Sorunu, Afganistan, İran, Terör ve Türkiye’nin güncel sorunları konularında beş yüzden fazla Türkçe, Rusça ve İngilizce makale ve değerlendirmeleri yayımlanmıştır. Sinan OĞAN değerlendirmelerini başta TÜRKSAM’ın web sayfası olmak üzere birçok Türk ve yabancı sitelerde, haber ajanslarında, gazete ve bilimsel dergilerde yayınlatmaya devam etmektedir.
Birçok ulusal ve yabancı televizyon ve radyolarda dış politika, Türk dış politikası ve Türkiye’nin güncel sorunları üzerine değerlendirmeler yapmaktadır. 1992 yılında “Türk Dünyasının Sorunları ve Çözüm Yolları” isimli çalışması ile Milliyet Gazetesi Sosyal Bilimler Ödülünü ve 1993 yılı Marmara Üniversitesi’nin ise Akademik Üstün Başarı Ödülünü almıştır. Ekoavrasya Derneği’nden Türk Dünyasına Hizmet Ödülü ve Oğuz Boyu Kültür Dernekleri Federasyonu tarafından da Onurluluk ödülüne layık görülmüştür. 6 Temmuz 2011 tarihinde Azerbaycan Devlet Başkanı İlham ALİYEV tarafından Devlet Nişanı (Tereggi Medalı) ile taltif edilmiştir.
Sinan OĞAN 2009 yılından beri dünyanın alanında en önemli 40 uzmanının iştiraki ile gerçekleştirilen bölgenin en önemli düşünce kulübü Valdai Formu katılımcısıdır.
İleri düzeyde Rusça ve akademik düzeyde İngilizce bilmektedir. Yurtiçi ve yurtdışında uzmanlık alanı ile ilgili konferanslar, seminerler vermekte ve bilimsel toplantılara katılmakta ve birçok ulusal ve uluslararası projeleri yürütmektedir.
12 Haziran 2011 seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi’nden 24. dönem Iğdır Milletvekili seçilmiştir. Meclis Anayasa Komisyonu ve Dışişleri Komisyonu üyeliklerine seçilmiştir.
7 Haziran 2015 seçimlerinde MHP’den aday gösterilmedi. Seçimde MHP Iğdır’dan milletvekili çıkaramadı. Sinan Oğan seçim sonrası attığı twitler sebebiyle MHP Yönetimi tarafından disipline sevk edildi.
26 Ağustos 2015 tarihinde Milliyetçi Hareket Partisi’nden ihraç edildi. Açtığı davayı kazanarak 2 Kasım 2015 tarihinde ihraç edildiği MHP’ye geri döndü. 10 Mart 2017 tarihinde Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Isparta Milletvekili Nuri Okutan ile birlikte MHP’den tekrar ihraç edildi.