Yalçın Küçük Biyografisi
Sebetayistler, Türk ve Kürt kimlikleri üzerine yazdığı kitaplar ile tanınan Türk ekonomist, yazar, tarihçi ve sosyolog.
1938 yılında İskenderun‘da doğan Yalçın Küçük, üniversite öğrenimi için Ankara’ya gitti. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi‘nden mezun olan Küçük, ’60 darbesinden sonra Devlet Planlama Teşkilatı‘nda çalışmaya başladı.
Öğretim üyesi olarak 1966 yılında girdiği ODTÜ‘de başlayan akademik kariyeri, 1971 yılında, doçentliğe yükseldikten kısa bir süre sonra kesintiye uğradı. Yön, Emek, Ant gibi dergilerde yazdığı, sosyalist içerikli yazılar nedeniyle, YÖK tarafından görevinden alındı.
1970‘li yıllarda, Cumhuriyet Gazetesi’nde editörlük görevinde bulundu. Aynı tarihlerde Türkiye İşçi Partisi‘nin ikinci kuruluşunda, çekirdek kadroda yer aldı, fakat 1978 yılında partiden ihraç edildi. Bu tarihten bir yıl sonra Sosyalist İktidar Dergisi‘ni çıkartmaya başladı.
1979 yılında akademik hayata, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi‘nde öğretim görevlisi olarak geri dönen Küçük, ’80 darbesi ile beraber tekrarıldı. Darbe sonrasındaki dönemde, darbe karşıtı aydınların örgütlenmesi sürecine önem verdi, fakat 1983 yılında tutuklanarak kısa bir süre için cezaevine atıldı.
1980‘li yıllarda ve 1990‘ların başlarında, çok sayıda sosyalist içerikli derginin kuruluşunda imzası bulunan Yalçın Küçük, 1987 yılında Gazi Üniversitesi‘nde profesörlüğe yükseltidi ve koltuğunu 1994 yılında emekli olana kadar korudu.
Süleyman Demirel‘in cumhurbaşkanı seçilmesine kızarak 1993 yılında Türkiye’yi terketti. Kısa bir süre ikamet ettiği Fransa’dan da aynı yılın sonlarına doğru ayrılarak Suriye’ye giden Küçük, terör örgütü PKK’nın lideri Abdullah Öcalan ile görüşmelerde bulundu. PKK’nın yayın organı olan Med-T.V.de de çeşitli programlar yaptıktan sonra, 1998 yılında Türkiye’ye geri döndü.
PKK ile içine girdiği yakın ilişkiler, Türkiye’ye dönmesinden sonra hapse atılmasına sebep oldu. “Kürtçülük Propogandası” yaptığı gerekçesiyle hapis cezasına çarptırıldı ve iki yıllık mahkümiyetten sonra, 2000 yılında hapisten çıktı.
2000‘li yıllarda, Sebetay Sevi, Sebetaycılık ve Beyaz Türkler üzerine yazdığı kitaplarla ülke gündeminde baş köşeye oturdu. Yazdığı kitaplar komplo teorisi olarak nitelendirildiyse de büyük bir ilgi çekmekten de geri durmadılar.
2009 yılının Ocak ayında Ankara ve İstanbul’da bulunan evleri Ergenekon soruşturması kapsamında aranan ve kişisel belge ve yazılarına el konulan Yalçın Küçük, 7 Ocak 2009 tarihinde, soruşturma kapsamında göz altına alındı ve 11 ila 23 Ocak 2009 tarihleri arasında tutuklu kaldı. 23 Ocak’da tahliye edilen Küçük, an itibarıyla İkinci Ergenekon Davası’nda tutuksuz olarak yargılanmaktadır.*
*; 11 Ocak 2009