X

Yaşar Güvenir

Yaşar Güvenir

Yaşar Güvenir Biyografisi

‘Sensiz Saadet Neymiş’, ‘Ayrılık Belki Ölümden Beter’,’Ağla Gitar’,’Ben Ağlarken Gülümserim’,’Yalnızım Ben’, ‘Çaresizim’ ve daha nicesi… Müzik tarihine damgasını vuran bir müzisyen

Yaşar Güvenir, 29 Aralık 1929 tarihinde İzmir’de tamamı müzisyen bir ailede doğmuştur. Babası TRT Ankara Radyosu kanun sanatçısı Osman Güvenir idi. Kendisinden önce doğan 5 kardeşi de doğumdan hemen sonra ölünce 6. Çocuk olarak doğan bu çocuğa Mesut Yaşar adını verirler. Çocukluk ve gençlik yılları Ankara Radyosunda geçen Yaşar Güvenir, 1940’lı yıllarda birçok sanatçının yetişmesinde etken olan “radyo çocuk Kulübü”nde yetişmiştir.

Küçüklüğünden itibaren babasının kanununu çalmayı öğrendi. Batı müziği ve caz ile tanıştığında ilgisi o yöne kaydı. Ancak alaturka müziğe olan ilgisini de kaybetmedi. Lisede okurken piyano ve akordeon çalmayı öğrendi. Daha lisedeyken Ankara Amerikan Kulübü’nde sahne almaya başladı.

Üniversite Eğitimi için Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nin Edebiyat bölümüne kaydoldu. Bir yandan da Ankara Radyosu Şevket Yücesaz orkestrasında solist olarak sahne aldı. Çeşitli yerlerde sahne almaya da devam etti. Ağırlıklı olarak İngilizce şarkılar ve Türkçe tangolar söyledi.

1951 yılında ilk bestesini yapar: ‘Daha dün yanımdaydın, bilmem şimdi neredesin?’ Bunu 1954 yılında bestelediği ‘Kimbilir’ ve 1956 yılında sevdiğine kavuşamayan bir arkadaşının aşk acısı için bestelediği ‘My Crazy Baby’ (Mina Mazzini’yı dünyaca tanınan bir şarkıcıya dönüştüren şarkıdır) takip eder. 1959 yılında C.A.C.E.M (Milletlerarası Kompozitörleri Tescil Komitesi)’de imtihana girerek, sertifikalı ilk Türk bestecisi ve kompozitörü ünvanını alır.

İstanbul’a gelip radyoda verdiği 2 konser ile bahtı açılır. 2 plaklık anlaşma, Ankara Radyosu’nda yayınlar ve ilk besteler gelir. İngilizce bestesi “My Crazy Baby”, ileride dünyaca tanınacak İtalyan şarkıcı Mina Mazzini tarafından usulsüzce okunur. Açılan davalar sonrası şarkının sahibinin Yaşar Güvenir olduğu hem Türkiye’de hem de Fransa’da tescillenir. Güvenir’in adı plağa eklenerek basılınca Avrupa’da azımsanmayacak bir şöhrete kavuşur.

Yaşar Güvenir, bu sırada evlenir ve evliliğinden iki de çocuğu olur. Ankara’da ‘Klüp Yaşar’ adında bir lokal açar. Hem mekanı işletir hem de sahneye çıkar. 1967-1968 kışına gelindiğindeyse lokalin işleri bozulur, iş yerini kapatmak zorunda kalır. Ayrıca bu dönemde eşi de bir trafik kazasında vefat eder ve Yaşar Güvenir, hayata küser kendini beste yapmaya verir.

Bu duygularla “Sensiz Saadet Neymiş” şarkısını yazar besteler. Bu şarkının sözleriyle haftalık bir gazetenin açtığı ‘Altın Güfte’ yarışmasına katılır. Yarışmaya katılan 16.000 parça arasından 7′den 70′e herkesin seveceği ve klasik haline gelecek Yaşar Güvenir bestesi 1.seçilir. Altın Güfte’ kazanan şarkıya çok geçmeden plak teklifleri yağar haliyle. Şarkıyı, ilk defa Gönül Yazar plağa okudu.

“Sensiz saadet neymiş
Tatmadım bilemem ki
Alnımın yazısıydın
Ne yapsam silemem ki

Seni uzaktan sevmek
Aşkların en güzeli
Alıştım hasretine
Gel desem gelemem ki…”

Yaşar Güvenir daha sonra genç yaşta kızını da kaybedince ilk olarak Ahmet Özhan‘ın seslendirdiği ve onunla özdeşleşen “Çaresizim” şarkısını besteleyip üzüntüsünü dile getirir:

“Nasıl inansam bilmem
Bu uzun ayrılığa
Nasıl katlansam bilmem
Bir ömür yokluğuna

Artık güneş doğar mı,
Çiçekler açar mı bilmem
Bakıyor görmüyorum
Çaresizim çaresiz

Ah Allahım
Benden çok, benden çok mu sevdin?

Saatler durmuş sanki
Zaman geçmek bilmiyor
Gözyaşlarım dinmiyor
Çaresizim çaresiz

Artık rüyalarımda
Uzanan ellerini
Öpüyor okşuyorum
Saçının tellerini

Biliyorum kaybolup,
Yok olup gideceksin
Açarsam gözlerimi
Çaresizim çaresiz”

Kendi orkestrasının yanında, çalışmalarını genellikle Vasfi Uçaroğlu Orkestrası ile yapan Yaşar Güvenir, keman sanatçısı ve bestekâr Fehmi Ege‘nin birçok eserini yorumlamıştır.

Yaşar Güvenir’in hüzünlü hayatı geçirdiği kalp ameliyatı sonrası sol tarafına felç inmesi ve kolunu bir daha kullanamamasıyla devam eder. Yine de beste yapmayı sürdürür

Yaşar Güvenir, 10 Ocak 1998 tarihinde İstanbul’da 69 yaşında ölmüştür.

‘Sensiz Saadet Neymiş’, ‘Ayrılık Belki Ölümden Beter’, ‘Ağla Gitar’,’Ben Ağlarken Gülümserim’,’Yalnızım Ben’, ‘Çaresizim’ ve daha nicesi… Müzik tarihine damgasını vuran bir müzisyendir O.

Rol aldığı Filmleri :
1952 – Bergama Sevdaları (Sinema Filmi)
1971 – Küçük Sevgilim (Sinema Filmi)

Plakları :
1965 – Yemeni Bağlamış / Ağla Gitar
1965 – El Cordobes (Yıllarca Beklerim) / Unutmam Seni
1966 – Yalan / Nerdesin
1966 – Kim Bilir / My Crazy Baby
1968 – Gel Desen Gelemem ki / Seninle Sensizim
1979 – Sensiz Saadet

Kategoriler: Y
Benzer Biyografiler